De mate en kwaliteit van lichtdoorlaat is natuurlijk één van de belangrijkste aspecten van een licht doorlatende kanaalplaat. Lichttransmissie en lichtdiffusie bepalen de lichtkwaliteit in het interieur. Heldere materialen, zoals polycarbonaat, geven een directe lichttoetreding waardoor er gebieden ontstaan met schaduw en licht. Polyester dakplaten geven een meer natuurlijke diffusie van het licht, waardoor een egale, rustige verdeling van daglicht ontstaat. De verticale honingraat structuur van de Flowlight panelen zorgt voor een lichtdoorlaat van wel 70% (t.o.v. circa 55% bij polycarbonaat kanaalplaten).
Polycarbonaat kanaalplaten hebben altijd een UV beschermende laag nodig. Wordt dit materiaal niet goed gehanteerd dan kan de beschermlaag beschadigd raken, wat een direct negatief effect kan hebben op de sterkte van de kanaalplaten. Bij het gebruik van polyester dakplaten is UV-bescherming wenselijk, maar puur om verkleuring tegen te gaan. Het is geenszins noodzakelijk. Polyester is een zeer sterk en stabiel materiaal dat zijn vormvastheid over jaren zal behouden.
Polycarbonaat is een hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het materiaal waterdamp vanuit de lucht aantrekt. Het risico op condensatievorming binnen in een polyester kanaalplaat is daarmee behoorlijk groot. Polyester heeft deze eigenschap nauwelijks. Een dakplaat gemaakt van alleen polyester heeft daarmee veel minder last van interne condensatie.
De lineaire uitzettingscoëfficiënt van polyester is met 22x10-6 m/m0C iets hoger dan de coëfficiënt van staal. Polycarbonaat heeft een uitzettingscoëfficiënt die 3x hoger (66x10-6m/m0C) ligt. Het gebeurt niet zelden dat er bij de montage van polycarbonaat kanaalplaten geen, of onvoldoende rekening wordt gehouden met de lineaire uitzetting van het materiaal. Dit kan leiden tot het zogenoemde “stress cracking” en heeft een negatief effect op de levensduur van polycarbonaat kanaalplaten. Dit risico ligt bij polyester dakplaten significant lager, wat polyester ook tot een veel geschikter materiaal maakt voor de realisatie van langere lichtstraten.
Polyester is bestand tegen de meeste luchtverontreiniging door de industrie, minerale oliën, verdunde zuren en logen (bij normale temperaturen). Polycarbonaat is – in tegenstelling tot polyester- niet bestendig tegen ammoniak, diverse ammoniakverbindingen en tegen Plastisol. Dit maakt polyester voor veel toepassingen in industriële daken een veel geschikter en betrouwbaarder materiaal.
Polycarbonaat kanaalplaten worden doorgaans geleverd met hulpstukken die op de gordingen geplaats dienen te worden om de ruimte tussen gordingen en lichtpaneel op te vullen. Dit zorgt enerzijds voor extra handelingen en een langere montagetijd en levert anderzijds een minder fraai, onrustiger beeld op. De polyester dakplaten van Flowlight kunnen worden aangepast aan de dikte van de toegepaste sandwichpanelen. Hierdoor kan de montage vlot doorlopen en sluiten de panelen naadloos aan op de gebruikte dakbedekking.
Wilt u meer weten over onze lichtdoorlatende dakplaten? Neem een kijkje bij onze producten of bel +31 (0) 45 577 8008.
Flowlight levert reeds 30 jaar lichtdoorlatende dakplaten voor toepassing in industriële daken, sporthallen en andere gebouwen waarin natuurlijk daglicht gevraagd wordt.
Heliumstraat 5, 6422 PK Heerlen, Nederland
Telefoon: +31 (0)45 577 8008
Fax: +31 (0)45 565 1450
E-mailadres: info@flowlight.nl
Kvk:14067386 0000